Поглед во внатрешноста на Домородниот универзитет во Венецуела

Како е да се биде студент на Домородниот универзитет во Венецуела? Тројца студенти од департманот на еду-комуникација неодамна учествуваа во работилница предводена од Rising Voices со цел да научат како да сликаат подобри дигитални фотографии и како да ги постават и споделат на интернет.

Овие тројца студенти се дел од напорот да се покаже овој универзитет дизајниран да им овозможи меѓукултурна и експериментална форма на образование на студентите од венецуелските домородни заедници. Со пристапување на сателитската врска на универзитетот, која беше овозможена од владината програма наречена Infocentros, студентите можат да пристапат на интернет за да споделат фотографии од активности, учичници и прекрасната природа која го опкружува кампусот од 2000 хектари лоциран во државата Боливар.

За да прочитате повеќе за универзитетот и работилницата одржана во февруари 2013, ве молам прочитајте го написот на блогот Rising Voices.

Ова се некои од фотографиите сликани од студентите и поставени на универзитетската сметка на Фликр. Кликнете на фотографијата за да ја погледнете оригиналната фотографија.

 A typical hut-like structure called a "churuata" where the students gather for meetings and other group activities. Photo by Akaneto.

Типична структура на шапка наречена „чуруата“ каде студентите се собираат за состаноци и други групни активности. Фотографија од Акането.

A mural of "Kiwxi" an indigenous leader assassinated in Brazil and whose image adorns the inside wall of the churuata. Photo by Akaneto.

Мурал од „Кивкси“ водач на домородците, убиен во Бразил, чија слика го краси внатрешниот ѕид на чуруата. Фотографија од Акането.

Symbols used as marking during traditional activities and during communal work. It can also be used as protection from bad spirits. Photo by Wadaana.

Симболи кои се користат за означување за време на традиционални активности и за време на комунална работа. Исто така може да се користат како заштита од лоши духови. Фотографија од Вадаана.

Preparation of a meal by the river that runs through the UIV campus. Photo by Akaneto

Подготовка на јадење покрај реката која тече низ Домородниот универзитет во Венецуела. Фотографија од Акането.

Typical fried fish prepared by the students. Photo by Kuranicha.

Типична пржена риба подготвена од студентите. Фотографија од Куранича.

Bridge over Caño Tauca, a small river that runs through the campus, where the students can bathe and also fish. Photo by Kuranicha.

Мост над Кањо Таука, мала река која тече низ кампусот, каде студентите може да се капат и да рибарат. Фотографија од Куранича.

Portrait of Jedewanadi from the Ye'kwana indigenous community. Photo by Wadaana.

Портрет на Једеванади од Џе’квана домородната заедница. Фотографија од Вадаана.

Повеќе фотогорафии може да најдете тука.

Започни ја конверзацијата

Автори, ве молиме Најава »

Насоки

  • Сите коментари се модерирани. Не го поставувајте вашиот коментар повеќе од еднаш, бидејќи може да биде идентификуван како спам.
  • Ве молиме однесувајте се кон другите со почит. Коментарите кои содржат омраза, непристојност и лични напади нема да бидат одобрени.