Европските граѓани повикуваат на заштита на медиумскиот плурализам

For updates follow @MediaECI on Twitter and 'like' the Facebook page European Initiative for Media Pluralism.

Веб страната: MediaInitiative.eu. За новости следете @MediaECI на Твитер ‘like’ на Фејсбук страната European Initiative for Media Pluralism.

„Европските институции треба да го чуваат и надгледуваат правото на слободни, независни и плуралистички информации“. Ова е цитат од страницата на Mедиумската иницијатива која ја сумира главната идеја која стои зад пан-европската кампања која има за цел да ја поттикне Европската Комисија да воведе Директива која ќе го заштитува Медиумскиот плурализам и Слободата на медиумите. 

Meдиумската иницијатива ја започна Иницијативата на европските граѓани – алатка за партиципативна демократија „која ќе им овозможува на коалициите на граѓанското општество да соберат еден милион онлајн и офлајн потписи во најмалку 7 држави членки на ЕУ со цел да го претстават предлогот пред Европската Комисија, а иститот е формиран врз база на ЕУ Директивата, и има за цел да иницира правни процеси“. 

Петицијата е достапна на 15 јазици и може да се потпише онлајн:

Заштита на медиумскиот плурализам преку парцијална хармонизација на националните правила за поседување на медиумите и транспарентост, конфликт на интересите со политичките канцеларии и независност на телата за надгледување на медиумите. 

Кратко видео кое ја претставува кампањата:

Започни ја конверзацијата

Автори, ве молиме Најава »

Насоки

  • Сите коментари се модерирани. Не го поставувајте вашиот коментар повеќе од еднаш, бидејќи може да биде идентификуван како спам.
  • Ве молиме однесувајте се кон другите со почит. Коментарите кои содржат омраза, непристојност и лични напади нема да бидат одобрени.