Наспроти сите верувања, Јемен е исто така среќен!

Покрај сите тешки услови за живот, долгите и постојани прекини на снабдувањето со електрична енергија, нестабилната политичка и безбедносна ситуација, негативната медиумска покриеност, група Јеменци успеаја да му покажат на светот дека тие се жив доказ за античкото име на нивната земја „Arabia Felix“, што значи Среќна Арабија. Историски, Јемен бил познат како Arabia Felix, со значење Богата Арабија или Среќна Арабија – име кое му било дадено од античкиот грчки географ Птоломеј. Ова име му го дал заради високите планини кои привлекувале дожд и го правеле поплоден од поголемиот дел од арапскиот полуостров.

Видеото за каверот на виралната песна на Фарел ВилијамсHappy, е направено од јеменски твитерџии, покажувајќи ја креативноста и талентот на младите Јеменци, нивниот позитивен дух и нивната смисла за хумор.

Видеото е продуцирано во соработка со Support Yemen и Gabreez и е режирано од двајца режисери номинирани за Оскар Abdurahman Hussein и Ameen Alghabri.

Турскиот Амбасадор во Јемен, Fazli Corman твитна:

@NoonArabia Која држава на Земјата го имаше насловот „Среќна“ во античките времиња… Јемен, секако, или Среќната Арабија http://t.co/ReY6K33AhX

— Fazli Corman (@FazliCorman) 24 мај, 2014

Mareike Transfeld, истражувач во Yemen Polling, твитна:

@Pharrell мора да го видиш ова & да го ретвитнеш официјалното видео #Happy на Јемен од номинираните за Оскар @AfroHussain & @AmeenAlghaberi@SupportYemen секогаш

— Mareike Transfeld (@projectyemen) 23 мај, 2014

Твитот на Awssan Kamal, член на SupportYemen:

Видеото за Happy од #Yemen фрла светлина на темнината во која живее јеменската младина #youth во текот на денот @SupportYemen http://t.co/0epqebRCrh via @youtube

— awssan kamal (@awssan) 24 мај, 2014

Mohammed Jamjoum од Си-Ен-Ен додаде:

Уште еден пример за тоа колку се инзвонредни луѓето од #Yemen – нивната верзија на “#Happyhttp://t.co/Z1t7PZgZYk

— Mohammed Jamjoom (@JamjoomCNN) 24 мај, 2014

Јеменскиот блогерка Afrah Nasser, која живее во Шведска, на тоа гледа поинаку. Таа напиша:

Нов блогпост: #Yemen е повеќе цврст отколку среќен http://t.co/0U9RRvJI0Z

— Afrah Nasser (@Afrahnasser) May 24, 2014

Ко-основачот на Support Yemen, Rooj, кој е запознаен животните тешкотии во Јемен и кој исто така се појавува во видеото, среќно посочи:

И покрај медиумската реторика дека сме поттиснати и несреќни #Yemen – има потреба од спасување. Еве го нашиот одговор #HappyYemen https://t.co/LPrk3B40na

— Rooj (@Rooj129) 23 мај, 2014

„И покрај нашите потешкотии, нашата среќа никогаш нема да згасне“ е јасната порака на отпор од Јемен.

Започни ја конверзацијата

Автори, ве молиме Најава »

Насоки

  • Сите коментари се модерирани. Не го поставувајте вашиот коментар повеќе од еднаш, бидејќи може да биде идентификуван како спам.
  • Ве молиме однесувајте се кон другите со почит. Коментарите кои содржат омраза, непристојност и лични напади нема да бидат одобрени.