Хаити: Забавувачот или професорот?

Гласачко ливче. Фотографија од @2012writer: „Мојот лесен глас. Во училиштето Дон Боско беше мирно во 11 часот, а отворено беше од 6 часот. Без редици.“

Според извештаите на Твитер за денешните претседателски избори во Хаити, редиците на гласачките места се долги и гласачите во Lycée Petion и гласачите во Lycée Croix des Bouquets не можеа да си ги најдат своите имиња на избирачките листи, проблем кој беше присутен и на првичните избори, минатиот ноември. Но, многумина шпекулираат и за исходот. Анкетите за испитување на мислењето кои беа спроведени претходните недели покажаа дека забавувачот Мичел Мартели води пред својот ривал Мирланд Манигат, академик и поранешна прва дама.

@sdarguin1906: "Who shall it be?"

@sdarguin1906:,,Кој ќе биде?"

Гласачите кои доаѓаат да гласаат во Cite Soleil Lycee се поздравени од #tetkale извици,” репортерката на Мајами Хералд, Жаклин Чарлс (Jacqueline Charles) објави на Твитер (“tetkale” е едно од прекарите на Мартели, однесувајќи се на ќелавата глава на кандидатот), а слики објавени на Твитер покажуваа како кандидатот е ентузијастички прифатен од гласачите:

@MRSandell: "Outside polling station as Martèlly comes to vote"

@MRSandell:,, Пред изборната станица кога Мартели доаѓа да гласа"

.@Telenoticiasrd: "Martelly saliendo de votar. Multitud en las afueras." [Martelly exits after voting. Crowd outside].

@Telenoticiasrd: „Мартели излегува по гласањето. Надвор има толпа луѓе."

@MRSandell: "'Sweet Micky' supporters stand to catch a glimpse of their man"

@MRSandell: „Поддржувачите на слаткиот Мики стојат за да го видат нивниот човек."

@mhsaintluc: сепак, беше категоричен во неговата поддршка за Манигат, објавувајќи го следново:

“]J'ai pu finalement voter la personne la plus apte apporter le changement qu'attend Haiti!

@mhsaintluc: "J'ai pu finalement voter la personne la plus apte apporter le changement qu'attend Haiti!" Конечно бев во можност да гласам за личноста која е најквалификувана да ги донесе промените на кои чека Хаити.

Слики од кандидатката, како пристигнува на избирачкото место:

 

 

@jacquiecharles: "#Manigat arriving to vote."

@jacquiecharles: "#Манигат пристигнува да гласа."

Прашање кое е во мислите на многумина е кој кандидат ја има поддршката од контроверзниот поранешен претседател Жан Бертранд Аристид, кој се врати во земјата во петокот, шест години откако беше протеран и принуден на бегство. Оваа фотографија од @cliffchevalier предлага дека тоа би можело да биде Манигат.

Flyers being circulated in Haiti showing Aristide calling for a Manigat vote. "Kay" means Manigat?

@cliffchevalier: „Летоци се раширија низ Хаити кои покажуваат како Аристид повикува на глас за Манигат. „Kay(Кеј)" значи Манигат?" Текстот на летокот вели: Аристид бара од сите жители на Хаваи да го претворат срцето на Хаитската комора во „Kay" комора." Слоганот на забавата на Манигат е „Ти кеј ла, кеј пеп ла''.

Што може да има смисла, во светлото на овој банер објавен во Cité Soleil, масивниот сиромашен дел од кои многумина останаа лојални на Аристид. Текстот на замето вели: ,,Мама е веќе тука. Добре дојде, тато!”

@etiennecp: "#Manigat trying to please #Aristide supporters in Cité Soleil w/ welcome banners."

@etiennecp: "#Манигат се обидува да ги задоволи поддржувачите на Аристид во Cité Soleil со знамиња за добредојде."

Започни ја конверзацијата

Автори, ве молиме Најава »

Насоки

  • Сите коментари се модерирани. Не го поставувајте вашиот коментар повеќе од еднаш, бидејќи може да биде идентификуван како спам.
  • Ве молиме однесувајте се кон другите со почит. Коментарите кои содржат омраза, непристојност и лични напади нема да бидат одобрени.